2008. február 6., szerda

Visszaestek a részvényárak, gyengült a forint

A tegnapi értékhez képest 0,99 százalékkal estek vissza a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. Az Egis-papírok kivételével valamennyi vezető részvény veszített értékéből - az OTP árfolyama 0,68 százalékkal mérséklődött, a MOL részvényeké 1,07 százalékkal; a Magyar Telekom 1,4 százalékkal ér kevesebbet, mint tegnap; míg a Richter-részvények értéke 1,7 százalékkal csökkent.

Az amerikai részvénypiac indexei süllyedtek (mivel annak ellenére, hogy felröppent néhány biztató hír, mind a munkaerőpiac helyzete, mind a kedden közzétett szolgáltatási beszerzőmenedzser-mutató kedvezőtlen képet fest a gazdasági helyzet alakulásáról), emiatt világszerte sokan próbálták eladni értékpapírjaikat. Ez eredményezte a magyar tőzsdére is kiható gyengülést.
Tegnap a dollár értéke emelkedett az euróéval szemben, s ma tovább nőtt az árfolyama. A jen és a svájci frank szintén erősebbé vált.

A forint 1,5 százalékot veszített értékéből az euróval szemben - ennek oka az lehet, hogy Londonban Gyurcsány Ferenc és Veres János hamarosan bekövetkező lemondásáról szóló (ál)hírek terjedtek el.
A dollárhoz képest is gyengült a magyar valuta: 176,4 helyett jelenleg 178,4 forintot ér egy dollár.

Mivel a nemzetközi piacokon zajló folyamatok kihatnak a hazai gazdaságra, egy újabb eladási hullám a forint további értékcsökkenését okozhatja.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Aranyhaj láttad a Pillangóhatás című filmet? (káosz elmélet)
Ha a globalizált világban bármi történik a gazdasági és pénzügyi mezőben az az egész bolygóra kihat.
Mindenki kivan szolgáltatva mindenkinek.